Prentenboeken

jun 27, 2013

Zilveren Griffels 2013 voor "Zondag" en "Zoveel als de wereld hou ik van jou"


De Griffeljury heeft vanmiddag zeven kinderboeken bekroond met een Zilveren Griffel, de prijs voor het beste kinderboek van 2012.


* Zondag van Kim Fupz Aakeson (Querido)

Juryrapport

Waar gaat de liefde naartoe als hij verdwijnt? Het zijn mooie en relevante vragen als deze die Zondag van Kim Fupz Aakeson tot een klein onderzoek naar de liefde maken. Kan je liefde delen? Kan je van iemand houden die er niet meer is? Zou je meer houden van een schattige dan van een lelijke hond? Van maandag tot en met zaterdag bestookt de kleine Thomas zichzelf en anderen met vragen, terwijl hij eigenlijk alleen maar wil weten of zijn ouders van hem blijven houden wanneer de nieuwe baby er is. De twijfel daarover wordt gezaaid door één woord. ‘Aha’, zegt Ole op een wel heel speciale manier als Thomas hem op maandag vertelt waarom de buik van zijn moeder zo dik is. En dan komen de vragen. Hij praat met zijn vader, hij praat met zijn moeder, zijn oma maar vooral met Ole, zijn slechtste vriend (‘een slechte vriend is beter dan geen vriend’).

Boeken over het krijgen van een broertje of zusje zijn er te over. Als je dat thema ter hand neemt, moet je als schrijver wel zeker weten dat je iets toevoegt. Kim Fupz Aakeson doet dat. In een authentiek prentenboek dat zowel geestig als filosofisch is, krijgt hij de grootste thema’s - liefde, dood en vriendschap - klein. Nergens wordt het te zwaar. Nergens te sentimenteel of liefjes. Met humor als voornaamste wapen bestrijdt de Deense schrijver de soms sombere gedachten van de kleine hoofdpersoon. De vraag of je van iemand kunt houden en dan niet van iemand houden en dan weer wel van iemand houden, wordt beslecht met de beslissing om karbonade in plaats van kip te eten; de vraag of je kunt houden van een man die naar
sigaretten ruikt, spoelt weg met de shampoo uit het haar.
Spiegelverhalen waarin een meisje verkering vraagt, Thomas zich zijn liefde voor zijn oude beer herinnert en oma vertelt over de dood van haar kindje stuwen de kleine hoofdpersoon naar de zondag, de laatste dag van het boek waarop Thomas antwoorden samenvat. Het zijn er veel en ze spreken elkaar tegen.
Mooi ook, dat Edward van de Vendel dit kleinood zorgvuldig en met liefde naar het Nederlands heeft gehaald.
 

* Zoveel als de wereld hou ik van jou van Imme Dros (Querido)

Juryrapport:

De lotgevallen van Muis, of hoe een grijze lap stof het licht zag, knuffel werd en het leven verkende.’ Zo kan je het prentenboek van Imme Dros, met schitterende illustraties van duizendkunstenaar Harrie Geelen, samenvatten. Daarmee doe je de betoverende pracht van dit boek evenwel geen recht. In het contact met anderen (bijvoorbeeld Fniester de kat, Krikkel de boekenwurm, Oedelu de merel, Sloompie de hamster en juffrouw Gniep de mug) ontdekt Muis wie ze is en aan de zijde van het meisje Luzily wat ze betekent. Achteloos strooit Dros met filosofische observaties als: ‘Er kwam nergens een eind aan buiten’ en ‘Als je iets niet ziet is het er dan niet?’ Muis heeft moeite met veranderingen: ‘Luzily kreeg een zandbak en een zusje [...]

Muis had het er moeilijk mee. Dingen veranderen waar hij bij zat. Gele keuken werd rode keuken. Ronde tafel werd lange tafel. De mama werd dik en erna dun. De papa droeg geen bril meer. Elke dag moest Muis wennen.’ Luzily groeit op en Muis belandt onder het bed en
dreigt voorgoed afgedankt te worden. Muis is niet meer de vertrouweling aan wie Luzily haar geheimen toevertrouwt. Totdat Luzily, overmand door verdriet, op zoek gaat naar wat eens een grijze lap stof was: Muis. “Maar jij vindt me lief, hè Muis? Jij laat me niet in de steek, hè Muis?”
De stem van Luzily wordt zachter. “Je blijft altijd bij me, hè Muis? O Muis, ik hou zoveel van je, Muis. Zoveel als de wereld hou ik van jou.” Imme Dros toont zich opnieuw, ook in deze miniatuur, een schrijver die met een groot psychologisch inzicht en een fijnzinnig taalgevoel de wereld van de naïeve Muis en van het kwetsbare meisje Luzily onder woorden brengt, onder mooie Dros-woorden.

Vorige pagina: Jeugd 6-9
Volgende pagina: Europese poëzieprijs